Tuesday, March 2, 2010

online dating

huhu... sebenarnye episod kepala berasap semester ni dh mula. aku tgh ngadap esaimen sbnrnya tp sempat lagi tgk tv rancangan rachel ray's show tu... hehe...
topic yg dibincang dlm rancangan rachel tu berkaitan online dating... mmg skg dh jadi trend, sbg salah satu usaha nk cr jodoh... halal atau haram online dating tu aku x pasti la, tp aku yakin semua yg kita buat hendaklah berlandas niat... yg penting jaga adab pergaulan, bahasa, dan klau nk jumpe berdepan jgn jumpe berdua2 kt tmpt sunyi, kang jd lain plak...
bende yg aku nk ulas ni pasal tips2 yg diberi oleh pakar dating selaku tetamu undangan rachel berkenaan profil dlm online dating site... untuk bace tips berkenaan sila klik di sini. mane yg baik tu aku rase bleh la ikut, yg x baik tu x yah la buat..dh tahu x elok... guna la akal...
bende pertama yg DeAnna (pakar dating) nasihatkn yelah pasal gambar... dia suh letak gambar yg menonjolkan kelebihan kite.. ummm, rase2 nye x yah la kite pakai seksi2 dedah sana sini semata2 nk tonjolkan "best assets"... halooo, best asset bukan semata2 bdn seksi ya.. tp memadai la gambar yg sopan tutup aurat tp menunjukkan muka yg ceria... yelah kan, sape la berminat nk berkenalan klau dlm gamba muke masam je...
pastu komen yg buat aku ngan mak aku gelak yelah pasal gamba baju kawin ngan gamba baby... DeAnna ckp JANGAN sekali2 letak gamba kite memakai baju kawin atau ape2 yg berkaitan perkahwinan dan jgn letak gamba kite ngan baby (x kire la baby tu ank sape pun).. sebab ape? gamba2 cam tu seolah2 memberi isyarat yg kite ni TERDESAK nk kawin dan nk anak! klau ye pn nk kawin sgt, cover2 la... lagi bagus klau letak gamba kite g melancong (klau hobi melancong secare x langsung gamba tu "menceritakan" tentang diri kita... a picture worth a thousand words, rite?)
yg seterusnye, klau kite nk letak headlines atau tag line kt profile, make sure kite gune ayat yg simple dan menarik bukan senarai panjang cam ni "... mencari lelaki baik, beriman, berkerjaya tetap, berpendidikan tinggi, peramah, bla bla bla bla bla".. hey, nobody is perfect.. mmg la setiap org m'punyai citarasa sendiri dlm memilih pasangan, tp x perlu la kite senaraikan sume ciri2 yg kite nk tu dlm headlines.. biase org nyatakan ape ciri2 yg dia hendak, tp jarang org nyatakan ape yg dia boleh beri pd pasangan dia.. contohnye, berusaha menjadi isteri solehah buat seorang suami yg soleh... something camtu ke...hidup ni kn ade gives and takes...
yg seterusnye elakkan jadi negatif... hurmm, ni paling aku setuju.. sebab aku pn x ske nk bersama ngan org yg terlalu -ve.. silap2 aura -ve dia jangkit kt aku... huhu... aku faham hidup kita ni ade pasang surutnye... ade mase2 kite rase down sgt2... time tu la kite perlu sokongan org2 sekeliling kite... tp jgn lupe plak nk sokong balik org2 yg pernah menyokong kite... kite kne gak +ve dlm idup ni... dugaan byk, mmg ada mase kite akan jatuh, tp yg penting kite kene bangkit... jgn -ve terus menerus...
lagi satu sayangi diri anda dan hidup anda... mmg ade mase2 kite akn mendapat bende2 yg kite x suke dlm idup ni... tp bende yg kite x ske tu x semestinye memudaratkn kite.. mungkin ade hikmah di sebaliknye... so belajar menyukai dan menyayangi ape yg kite dapat... how could you expect others to love you if you don't love yourself and your life?
yg last sekali ni paling sesuai utk diri aku huhu... jgn putus asa... sekali gagal x bererti gagal selama2 nye... terus berusaha, berdoa dan bertawakal... penghujung usaha kita itulah terletaknya takdir, sama ada kite akan dipertemukan jodoh secepat mungkin atau sebaliknye... Hanya Allah SWT Yang Maha Mengetahui...
huhu... aku tulis tips2 ni cam dh ade je...huhu, sebenarnye kosong lg ni... cume buat mase ni aku nk 'berehat'... belum kuat utk mencari lg sebab nk ubat hati luke wooo wooo~ (T_T)

No comments:

Post a Comment